Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem ergert zich aan mateloos aan de belastingontwijking bij grote multinationals. Doordat grote bedrijven steeds minder belasting betalen, moeten kleinere bedrijven volgens hem een steeds groter deel van de totale belastingen betalen.

“Vermogenden profiteren daarvan”, aldus Dijsselbloem in een donderdag verschenen opiniestuk in het AD. “Zij steken hun geld in ondernemingen, waarvan er steeds meer de fiscus ontlopen. Ook tussen bedrijven is de balans zoek. De bakker op de hoek betaalt keurig zijn belastingen, terwijl creatieve multinationals nergens afdragen.”

Dijsselbloem wil daarom “het belastingtarief voor bedrijven verhogen”, om “het evenwicht tussen gewone Nederlanders en internationale bedrijven, en tussen werkenden en vermogenden, te herstellen”.

De uitspraak van Dijsselbloem is enigszins opvallend, gezien hij in november nog tegenover RTL Z zei dat hij de winstbelasting juist wilde verlagen om internationaal concurrerend te blijven. Hij benadrukt dat “hij en de PvdA” dat willen – de steun van regeringspartner VVD heeft hij dus niet.

Er gelden in Nederland twee tarieven voor de vennootschapsbelasting; voor de eerste 200.000 een tarief van 20 procent, daarboven een tarief van 25 procent. Het ligt voor de hand dat Dijsselbloem hiermee niet ‘de bakker om de hoek’ bedoelt, maar hij precies bedoelt wordt niet helemaal duidelijk uit zijn brief.

De minister ergert zich daarnaast aan de moraal van Nederlandse trustkantoren - de bedrijven die bv's voor veelal buitenlandse bedrijven beheren. Volgens Dijsselbloem maakt nog 40 procent van de trustkantoren in Nederland  zich schuldig aan zaken als belastingontwijking, witwassen en corruptie. "Dat vraagt om een grote schoonmaak", aldus de nummer 3 op de concept-kandidatenlijst van de Partij van de Arbeid.